ANLAM BİLGİSİHAYIFLANMA VE PİŞMANLIK ÜZERİNE

HAYIFLANMA VE PİŞMANLIK ÜZERİNE

hayıflanma ve pişmanlık

HAYIFLANMA VE PİŞMANLIK ÜZERİNE

Hayıflanma ve pişmanlık anlatan cümleler, birbirlerine ilk görünüşte benzeyen cümleler olmaları sebebiyle, sıkça karıştırılan cümlelerdir.

Şimdi ayrı ayrı bu iki kavramı inceleyelim:

Pişmanlık cümleleri, geçmişte yapılan işin hata olarak görüldüğü, bundan dolayı rahatsızlık ve üzüntü duyulduğunu anlatan cümlelerdir. Kişi “Keşke yapmasaydım.” dediği şeyler için pişmanlık cümlesi kurar.

“Böyle olacağını bilseydim sana o sözü söyler miydim?” cümlesine baktığımızda, kişi söylediği sözü hata olarak görmekte ve bundan pişmanlık duymaktadır. (Yapılan işten duyulan üzüntü)

“Arkadaşımı sorgusuz sualsiz yargılamamalıydım.” cümlesinde yine kişinin arkadaşını soru sormadan yargılamasından duyduğu üzüntüyü, pişmanlığı görmekteyiz.

Pişmanlık cümlelerine bazı örnekler:

Hava yağışlıyken arabayı bu kadar hızlı kullanmamalıydım.

Keşke gitmesine izin vermeseydim.

Bu işe girmem bir hataydı.

Ona kötü davranmasaydım iyi olacaktı.

Hayıflanma cümleleri ise geçmişte fırsat varken yapmadığımız şeylerden, yani elden kaçırılan fırsatlardan dolayı duyulan üzüntüyü anlatır. Hayıflanma, “kendi kendine dertleşme”dir. Bu cümlelerde “ne yazık ki” sözü ve ünlemler sıkça kullanılır. “Keşke buraya daha önce taşınsaydım.” cümlesinde kişinin elde fırsat varken buraya taşınmamasından dolayı duyduğu üzüntü anlatılmıştır. (Yapılmayan işten duyulan üzüntü)

Hayıflanma cümlelerine bazı örnekler:

Ne yazık ki ödevlerimi bitiremedim.

Keşke sağlığım yerindeyken orayı da gezeydim.

Ah, Adana’da kebap yemek varmış…

Ne yazık ki annemin kıymetini bilememişim.

Buradan da anlaşılacağı üzere pişmanlık yapılan şeylerden dolayı üzüntü duyma, hayıflanma ise yapılmayan şeylerden üzüntü duymadır. Aradaki fark budur.

                                       Hazırlayan: Yılmaz AYDIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu